Jednym z chętnie stosowanych i łatwo dostępnych na rynku słodzików, po które chętnie sięgają osoby, chcące wyeliminować ze swojej diety cukier, jest erytrytol. Związek ten, tak samo, jak i inne popularne słodziki, należy do grupy alkoholi polihydroksylowych. Erytrol, bo tak brzmi jego druga nazwa, wyróżnia niska wartość energetyczna, która nie podnosi poziomu glukozy i insuliny we krwi. Erytrytol wygląda tak samo jak tradycyjny biały cukier. Jest jednak mniej słodki, a niekiedy wywołuje też chwilowe uczucie chłodu w ustach. Szerokie zastosowanie słodzika sprawia, że przybywa miłośników tego zamiennika cukru.
Dlaczego erytrytol jest lepszy od zwykłego cukru?
Z uwagi na zerowy indeks glikemiczny erytrytolu polecany jest on szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę oraz osobom z insulinoopornością. Nie podnosi poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Słodzik ten nie jest metabolizowany przez organizm człowieka. Wręcz przeciwnie – jest całkowicie wydalany wraz z moczem. To szczególnie ważne dla osób, które nie muszą rezygnować ze słodzenia napojów czy ulubionych deserów. Wpływa pozytywnie na zęby, ograniczając rozwój próchnicy, z którą wbrew pozorom boryka się wiele dorosłych osób, nie tylko dzieci. Erytrytol jest w stanie zahamować proces fermentacji w jamie ustnej niektórych bakterii. Słodzik ten zaleca się także podczas odchudzania. Sprawdzi się do słodzenia herbaty, deserów czy nawet ciast dla osób pilnujących swojej wagi.
Zalety zamiany tradycyjnego cukru na erytrytol
– korzystnie wpływa na poziom insuliny i glukozy we krwi
– nadaje się dla osób stosujących deficyt kaloryczny
– nie uzależnia tak jak zwykły cukier
– posiada szerokie zastosowanie (od słodzenia napojów po pieczenie domowych ciast)
– łatwa dostępność – można znaleźć nie tylko w internecie i sklepach ze zdrową żywnością, ale także w wielu supermarketach
– cena – wbrew pozorom 1kg erytrytolu wydaje się drogi w porównaniu z ceną cukru, ale dzięki temu można kontrolować jego spożycie